į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Apie mus
2023-07-09 Poezijos atlaidai Kėdainiuose vėl suvienijo kūrybinio žodžio mylėtojus

Vasarai jau bėgant liepos takeliu, Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios erdvėje vyko tradiciniai poezijos vasaros atlaidai „Ten, kur poezija virsta malda“, į kuriuos rinkosi ne tik Kėdainių krašto literatų sambūrio nariai, bet ir kūrėjai iš Joniškio, Šiaulių. Pasiklausyti poezijos bei skambios muzikos atėjo ir parapijos bendruomenė.

Atlaidai prasidėjo klebono Artūro Stanevičiaus aukojamomis mišiomis už rašytojus, poetus, literatus, knygos mylėtojus, taip pat muzikuojančius žmones, kurie savo eilėmis, dainomis, giesmėmis ar muzika praturtina šios parapijos bendruomenės gyvenimą. Maldoje prisiminti ir Amžinybėn jau išėję kūrėjai.

Po mišių susirinkusieji buvo palaiminti Palaimintuoju paskelbto arkivyskupo ir kankinio Teofiliaus Matulionio I-ojo laipsnio relikvija, kuri yra saugoma Šv. Jurgio bažnyčioje.

Atlaidų tęsinys vyko šios bažnyčios šventoriuje, ant kalnelio, kur kasmet ir susirenka eiliuojantys, knygas rašantys bei muzikuojantys žmonės. Bendrai maldai visus pakvietęs klebonas A. Stanevičius visiems palinkėjo auginti tą žodžio duoną ir ja dalintis su kitais.

 

Tradicija užgimė prie 9-erius metus

 

„Jau devintąjį kartą susirenkame į poezijos vasaros atlaidus. Kadaise šia idėja pasidalinau su mūsų klebonu ir jis tam pritarė, visada mus palaiko, kai organizuojame šį renginį, už tai esu labai dėkinga.

Ačiū tariu ir mūsų krašto bei iš svetur atvykstantiems kūrėjams. Šiemet sulaukėme svečių iš Joniškio ir Šiaulių. Labai gera visiems susitikti pirmiausia bažnyčioje, o po to gamtos prieglobstyje, pristatyti savo kūrybą, pasidžiaugti tuo, kas nuveikta, artimiau susipažinti.

Šįryt pagalvojau, o kada poezija virsta malda ir kodėl? Kai į tai įsigilini, suvoki, kodėl mes renkamės bažnyčios erdvėje. Taip mes padėkojame Dievui už mums duotą kūrybos dovaną, tokie susitikimai mus įkvepia, sustiprina“, – teigia šio renginio sumanytoja, poetė Genė Sereikienė.

„Žinote, nedažnai tenka skaityti poeziją bažnyčios erdvėje. Taip būna tik Kėdainiuose, gal dar Papilėje, Žagarėje. Į Kėdainius atvykstame jau ne pirmus metus, nes palaikome glaudžius ryšius su G. Sereikiene, be to, mūsų viena joniškietė dirba jūsų miesto mokykloje lietuvių kalbos mokytoja. Užsimezgė draugystė ir visada smagu čia atvykti. Šįkart atvažiavome keturiese.

Tikėjimas Dievu gal tiesiogiai ir neįkvepia kurti eiles, bet duoda pamatą gyvenimui, ypač krizinėse situacijose“, – tikina Joniškio literatų klubo „Audruvė“ narė Aušra Lukšaitė-Lapinskienė.

 

Atgaiva ir žiūrovams

 

„Kai turiu laiko, ateinu į renginius, nes bendrauju su šiais žmonėmis ir norisi atgaivos po darbo. Bent man poezija ir malda yra labai susiję dalykai, nes tai teikia dvasingumo, atgaivina sielą“, – kalbėjo gydytoja Vilma Šnurevičiūtė.

„Atėjau čia po mišių. Pati nekuriu, tik noriu pasiklausyti kitų. Aš kasmet dalyvauju poezijos atlaiduose, nes patinka. Išgirstame ir eilių, ir muzikos pasiklausome, smagu“, – teigė Verutė.

Šįkart šventės dalyviams nuotaiką kėlė ansamblis „Dubysa“ ir mūsų krašto kanklininkė Oksana Morozovaitė. Tiek kūrėjai, tiek žiūrovai sakė nekantriai lauksiantys kitų metų, kai Kėdainiuose vyks jubiliejiniai, jau dešimtieji poezijos vasaros atlaidai „Ten, kur poezija virsta malda“.

 

Lina Pranckevičiūtė

Muge.eu informacija