į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2019-08-24 Šv. Baltramiejus ir gandrų palydėtuvės

Kėdainių šv. Jurgio bažnyčios parapijiečiai ir klebonas Artūras Stanevičius po Šv. Mišių buvo pakviesti į gandrų palydėtuves Sirutiškio bendruomenėje.

Jau dešimt metų, kaip Sirutiškio kaime tęsiama gandrų palydų tradicija, kurioje dalyvauja ne vien šio ir aplinkinių kaimų bendruomenių žmonės, bet atvažiuoja garbių svečių iš Kėdainių bei Vilniaus. Dalyvauja LR Seimo nariai, Kėdainių rajono valdžios žmonės. Šią gražią tradiciją puoselėja mūsų parapijos pastoracinės tarybos narys Kęstutis Volkus. Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis apdovanojo gandrinių puoselėtojus padėkos raštais. LR Seimo narys Darius Kaminskas įteikė Lietuvos Respublikos trispalvę Kęstučiui Volkui.

Koncertavo Sirutiškio liaudiškos muzikos kolektyvas „Pastogė“ ir kiti į šventę atvykę kolektyvai. Svarbus renginio akcentas, kuriam skiriamas didelis dėmesys yra šv. Baltramiejaus šiupinio virimas ir skanavimas. Prieskonius į šiupinį bėrė visi: LR Seimo narys Darius Kaminskas, rajono meras Valentinas Tamulis, administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, bet vis dar kažko trūko... Tada prisiminė, kad pagal paprotį reikia sudėti tai ką gandrai paliko. Gandrai nieko gero nepaliko vien varlių kojeles, bet papročių laužyti negalima. Tad, ,,varlių kojeles" į šiupinį teko suberti klebonui Artūrui Stanevičiui, ką jis ir padarė. Vaišių stalą palaiminti klebonui taip pat tikrai reikėjo. Prieš palaimindamas vaišių stalą klebonas kalbėjo: „Palydint gandrus apima graudus liūdesys, nes jie išsineša mūsų dar vieną vasarą, bet gandrai negali išsinešti mūsų meilės, draugystės, bendruomeniškumo, gerumo... Apsisuks metų ratas ir vėl jie sugrįš. Laukdami gandrų nepamirškime maldos, mūsų gražių liturginių švenčių, skaitykime Šventąjį Raštą.“

Klebonas visus apdovanojo „Dievo Meilės laiškais“, ritinėliais popieriaus, kuriuose surašyti Šv. Rašto tekstai. „Kaip laukiame gandrų, taip laukime Viešpaties Atėjimo“, - kalbėjo klebonas dalindamas laiškus.

Baltijos kelio 30-mečio proga, Gandrinių 10-mečio šventėje buvo pasodinti ąžuoliukai.

 

Genė Sereikienė

Nuotraukos iš facebook „Mūsų krašto sėkmei”