į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2021-07-11 Septintoji poezijos atlaidų vasara

Liepos 11 dieną Kėdainių Šv. kankinio Jurgio bažnyčios kalnelyje vyko 7 – oji poezijos atlaidų vasara „Ten, kur poezija virsta malda“. Tądien bažnyčioje meldėmės už poetus ir rašytojus. Šv. Mišias aukojo klebonas Artūras Stanevičius. Į bažnyčią rinkosi Kėdainių krašto literatai bei svečiai. Poetai ir rašytojai iš Veliuonos, Šiaulių, Joniškio bei Panevėžio.

Šv. Rašto skaitinius skaitė Renata Šimanauskienė ir šių eilučių autorė. Visuotinėje maldoje meldėme Dievo rašytojams ir poetams atkaklumo ir stiprybės auginant ir dalinant žodžio duoną. Meldėme sveikatos ir Dievo palaimos tiems žmonėms, kurie palaiko ir globoja poetus bei rašytojus. Prašėme Dievo palaimos į poezijos atlaidus susirinkusiems. Meldėmės už anapilin iškeliavusius krašto poetus ir rašytojus.

Atnašavome Kėdainių krašto rašytojų  ir svečių 2021 metais išleistas knygas, kurias jie po renginio padovanojo renginio dalyviams. Atnašavome kepinukus, kuriais taip pat dalinomės, kaip draugiškumo ženklu renginio metu. Šv. Mišių aukai prie altoriaus atnešėme duoną ir vyną.

Po kiekvienų Šv. Mišių drauge su klebonu skaitome maldą už pašaukimus į kunigystę. Po šios maldos ir klebono palaiminimo perskaičiau palaimintojo Teofiliaus Matulionio litaniją. Klebonas Artūras Stanevičius visus dar kartą palaimino su palaimintojo Teofiliaus Matulionio relikvija.

Bažnyčios kalnelyje poezijos mylėtojų jau laukė atlikėjai Renata Lepinienė ir Albertas Ramanauskas, bei kanklininkė Oksana Morozovaitė ir gitaristė Justė Šimanauskaitė.

Atlikėjai Renata ir Albertas pirmąją savo dainą skyrė dvasiniam Kėdainių krašto literatų vadovui klebonui Artūrui Stanevičiui, kuris išklausęs dainos savo ruožtu pristatė Lietuvos rašytojų sąjungos narius poetę Violetą Šoblinskaitę-Aleksą ir rašytoją Gasparą Aleksą.  Gasparas paskaitė ištrauką iš savo naujos knygos „Baik cirkus Cvirka“, kurią gavau iš rašytojo dovanų.

Antrąją savo dainą atlikėjai dovanojo atvykusiems svečiams iš Veliuonos, Šiaulių, Panevėžio ir Joniškio.

Renginyje savo eiles skaitė Kėdainių krašto literatai: Renata Šimanauskienė, Elvyra Kisielienė, Dana Šukaitytė-Morozova,  Angelija Avižiūtė-Būčienė, Zita Vozgirdienė, Neringa Visockė, Irena Paplauskienė, Nina Kučinskienė, Jolanta Blankienė, Zita Kazokevičienė, Genovaitė Žukauskienė, Genė Sereikienė. Caritietė Rita Janonytė yra didelė poezijos mylėtoja.  Ji renginyje perskaitė Sigito Gedos jai patikusį eilėraštį. Justė Šimanauskaitė pirmą kartą paskaitė savo eilių.

Iš Joniškio atvyko šauni kūrėjų trijulė: Donatas Bareika, Emilija Kvedarienė ir „Audruvės“ literatų klubo vadovė Alina Jonaitienė. Iš savo išleistų poezijos rinkinėlių jie paskaitė eilių. Paįstrio klubo „Ąžuolas“ literatė Onutė Striškienė į renginį atvažiavo su poete Dalia Meškonyte. Onutė atvyksta pas mus kasmet, o štai Dalia eiles šventoriaus kalnelyje skaitė pirmą kartą. Svečius domina mūsų miestas, jo šventovės. Kartais tenka pasakoti ir apie vieną seniausių Lietuvoje Šv. kankinio Jurgio bažnyčią. Savo eilėmis pasidalino ir „Baltojo balandžio“ vadovė Aldona Širvinskienė iš Panevėžio.

Kraštietis gyvenantis Šiauliuose Arvydas Augas taip pat 2021 metais išleido naują savo knygą „Tėvas Stanislovas KGB spąstuose“. Jis šią knygą jau yra padovanojęs M. Daukšos Viešajai bibliotekai. Dabar Arvydas tą knygą atvežė dovanų kraštietei besidominčiai jo išleistomis knygomis, kuri knygoje atrado savo nuotrauką, kaip bendrą kalbų mokymosi prisiminimą.

Prie poezijos gražiai derėjo Oksanos atliekama kanklių muzika. Justei pirmą kartą groti gitara renginyje buvo labai nedrąsu, nes dar niekur neteko groti, bet kitoje poezijos vasaroje ji pažadėjo sugroti daugiau nei vieną kūrinį. Kėdainių krašto literatai svečiams dovanojo naują laikraštėlį „Ten, kur poezija virsta malda“.

Atlikėjai Renata ir Albertas paskyrė savo dainą pagelbėjusiems pasirengimo darbuose: Genovaitei Žukauskienei, Rytai Janonytei, Neringai Visockei, Genovaitei Lydeikienei, Elvyrai Kisielienei, fotografui Vytautui Karlai ir kt.

Tarp eilių ir muzikos renginio dalyviai džiaugėsi palyginus tądien jaukiai vėsia gamta, gaivinosi vandeniu, skanavo kepinukų. Šalia šlamėjo senkantis nuo karščio Varlupio upelis, Nevėžiu praplaukdavo Vytinės laivas, o muzika ir daina, kaip ir Nevėžis jungė abu krantus.

 

 

 

***

Ateik į poezijos puotą,

Kada vasara

Kvapais tave girdys.

Ateiki.

Nieko su savimi neimki,

Nereikia.

Kai ateisi į poezijos puotą

Atsinešk savo nuogą širdį.

 

Genė Sereikienė

Nuotraukos Vytauto Karlos