į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2021-10-17 „Naujieji Lažai - mano gimtasis kaimas“

Spalio septynioliktąją Kėdainių Šv. Jurgio parapijos bažnyčioje buvo pristatyta ir Šv. Mišiose pašventina Genės Augaitės-Sereikienės atsiminimų knyga „Naujieji Lažai - mano gimtasis kaimas“.

Knygos autorė suteikė unikalią galimybę prisiliesti prie savo gimtinės istorijos, kaimo ištakų. Skaitant šią atsiminimų knygą tarsi girdi autorę pasakojant ramiu, švelniu balsu apie vaikystės kaimo apylinkes, susipažįsti su kadaise ten gyvenusiais žmonėmis, Genės akimis pamatai gamtos grožį, kartu išgyveni brandų ir šventą ryšį su tėvais, gimine, parapijomis. Tačiau tai tik viena šios unikalios knygos pusė.

„Naujieji Lažai - mano gimtasis kaimas“ yra reta galimybė sustabdyti bėgantį laiką, įprasminti ten gyvenusių žmonių būtį, preciziškai tiksliai atkartoti ne tik gyventojų vardus, pavardes, pravardes, bet ir jų giminystės ryšius, likimo vingius, istorinio laikmečio siųstus išbandymus.

Skaitant ateina suvokimas, jog tikrąją šio kūrinio vertę suvoksim daug vėliau, nes ši knyga yra amžinas paminklas ne tik Naujųjų Lažų kaimui, bet ir Kėdainių krašto istorijai. Surinkti etnografiniai, kraštotyriniai, istoriniai faktai, giminės ir šeimos archyvo nuotraukos persipina su šviesiais autorės atsiminimais, komentarais, pastebėjimais.

Perskaičius šią Genės Augaitės-Sereikienės atsiminimų knygą nejučia kyla mintis, jog tai Naujieji Lažai sukūrė autorę kaip asmenybę, jog būtent šio kaimo gamta, istorija ir ten gyvenę žmonės užaugino ir padovanojo mūsų kraštui tokią dvasingą, gilią, šiltą rašytoją ir poetę.

Knygos autorę sveikino klebonas Artūras Stanevičius, m/d „Obelėlė“ direktorė Renata Zigmantavičienė, bažnyčios maldų grupės, Caritas, šeimos nariai, krašto literatai.

Nuoširdi padėka mielai autorei Genei Augaitei-Sereikienei, redaktorei Aldonai Šliažaitei, viršelio autorei dailininkei Aušrai Gilliusson, Kėdainių muzikos mokytojai Julijai Maksimec už nuostabiai atliktus kūrinius fleita.

 

Renata Šimanauskienė

Nuotraukos Gedimino Karlos, Dainos Podžeckienės