į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2021-11-28 Pirmasis Advento sekmadienis

„Atsitieskite ir pakelkite galvas,

 nes jūsų išvadavimas arti“.

Lk 21,28

 

Štai ir vėl iš naujo pradedame liturginius metus. Dar kartą kartu su Jėzumi eisime jo gyvenimo keliais. Pirmasis advento sekmadienis yra mūsų Naujieji bažnytiniai metai. Tai pirmoji kelionės, vedančios į Kalėdas diena. Kalėdos iš tiesų galėtų būti pavadintos tuo centru, aplink kurį sukasi metai ir amžiai. Tai naujos istorijos pradžia, kuomet Dievas įžengė į žmonijos istoriją.

 

 

Kaip ir kasmet Kėdainių Šv. kankinio Jurgio bažnyčios maldininkai, dėkingomis širdimis savo parapijos klebonui, už tą nepaprastai gražią advento vainikų šventinimo tradiciją, atskubėjo šį sekmadienį į Šventąsias Mišias. Tikrai dėkoti turime už ką. Klebono dėka, ne viena  šeima suprato ir atrado didžią advento prasmę ir Kalėdų laukimą. Net kai kurie vaikai ir jaunimas nebepuošia namuose eglutės iki Kūčių dienos…

Adventas - tai laukimas ateinančios Šviesos, kuris kviečia mus su pagarba priimti tą naują gimimą, pastebėti pirmuosius taikos ir ramybės žingsnius, prasiveržiančios per tamsybės šviesą, išrašančios vilties ženklus ant nakties ir pandemijos…..

Šio sekmadienio Evangelijoje kalbama apie laikiną gyvenimą ir begalybę. Gyvenimas telpa į begalybę, o begalybė jau yra mūsų gyvenime. Amžinybė spindi akimirkoje, o akimirka paskęsta amžinybėje.

 

 

Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos klebonas Šventosiose Mišiose prieš Šventindamas advento vainikus kalbėjo: „Adventą ir naujuosius Bažnytinius metus pradedame pašventindami advento vainikus. Visame katalikiškame pasaulyje advento vainiką išpopuliarino šventasis popiežius Jonas Paulius II-asis, kurio pontifikato metu pradėtas įrenginėti advento vainikas šalia šv. Petro aikštėje statomos prakartėlės ir Kalėdų eglės. Advento vainikas, tai savotiškas kalendorius ženklinantis artėjančią Kalėdų šviesą, nes su kiekvienu advento sekmadieniu advento vainikas vis šviesesnis. Iš pradžių dega viena žvakė, paskui dvi, trys ir keturios.

Šiandien uždegsime Pranašų žvakę, prisimindami pranašus skelbusius būsimą Kristaus atėjimą. Po savaitės drauge su Pranašų uždegsime Betliejaus žvakę ir prisiminsime Šventosios Šeimos vargingą kelionę į Betliejų. Trečiąjį advento sekmadienį uždegsime Piemenų žvakę, pagerbdami tuos pačius mažiausius, kurie pirmieji būdami tyros širdies, išvydo didį Dievo stebuklą – gimusį Atpirkėją Jėzų. Ir ketvirtąjį advento sekmadienį uždegsime Angelų žvakę išgirsdami jų dangaus giesmę visiems geros valios žmonėms”.

 

 

Šio sekmadienio homilijoje Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos klebonas kalbėjo:

„Apreiškimo istorija mums kalba apie Marijos atvirumą Dievo planui. Yra ir kita istorija, apie kurią dažnai nesusimąstome, nes ji neilga. Tai istorija apie užeigos savininką, jo užsklęstos durys atvedė Mariją ir Juozapą prie ėdžių. Įsivaizduokime, o jeigu vistik jam būtų pavykę rasti kambarį. Juk jo užeiga, o ne ėdžios būtų gerbiama visame pasaulyje. Veikiausiai užeigos vietoje būtų pastatyta didinga bažnyčia ir metai iš metų į ją miniomis plauktų piligrimai.

Prasidedant adventui, nebūkime kaip tas užeigos savininkas. Jis prarado progą, nes nedavė kambario Jėzui. Daugelis mūsų per šias Kalėdas susirinks su šeima ir draugais. Bene kiekvienas savo namuose rengęs tokius susitikimus galėtų papasakoti, kiek daug laiko reikia tam pasiruošti. Tačiau, kad ir kiek darbo reikėtų įdėti tuos susitikimus -rengiame. Darbą palengvina mintis, kad štai vėl visi bus drauge. Nusiteikime taip ir dėl Jėzaus, laukime Jo ir džiaugsmingai ruoškimės, net jei mums  reikės ruošiantis Jį sutikti, kai kuriuos darbus nudirbti. Pasinaudokime progomis truputį daugiau pasimelsti, peržvelgti savo gyvenimą ir parodyti daugiau meilės mus supantiems žmonėms. Pirmajame skaitinyje sakoma, kad ateis dienos, kai Dievas aplankys savo žmones. Atverkime savo širdis, kad Jėzus čia rastų jaukius namus.“

 

 

Nuo šio sekmadienio tikintieji Kėdainių Šv. kankinio Jurgio  bažnyčioje jau gali įsigyti pašventintų kalėdaičių ir Carito platinamų „Gerumas mus vienija” žvakelių.

 

 

Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos informacija

Nuotraukos Genovaitės Matusevičienės