į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2022-09-25 Prie Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios buvo laiminami automobiliai

Šalia Kėdainių Šv. Jurgio kankinio bažnyčios esančioje aikštėje sekmadienį išsirikiavo daugybė kraštiečių automobilių. Tiek daug mašinų čia paprastai būna tik ypatingų švenčių metu. Paskutinįjį rugsėjo sekmadienį klebonas Artūras Stanevičius laimino kėdainiečių automobilius ir linkėjo saugių kelionių. 

 

Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

 

Kasmetė tradicija

 

Kėdainių Šv. Jurgio kankinio bažnyčioje šventinti automobilius yra graži kasmetė tradicija, kurią puoselėja žmonių mylimas ir gerbiamas kunigas klebonas A. Stanevičius.

Automobilių šventinimas nesvetimas reiškinys ir kitose Lietuvos bažnyčiose, mat Lietuvos vyskupų konferencija yra paskelbusi Keliaujančiųjų ir vairuotojų dieną, kuri tradiciškai ir minima maldomis už saugų važiavimą.

„Kelyje mes praleidžiame tikrai daug laiko: keliaujame darbo reikalais, skubame į pagalbą kitiems, iškylaujame, pažindami Dievo sukurtą pasaulio grožį, sutikdami naujus žmones.

Tikinčiajam kelionė tampa tobulėjimo ir šventumo keliu, padedančiu ugdyti tokias krikščioniškąsias dorybes kaip atsakomybė už save ir kitus eismo dalyvius, išmintingumas, kantrumas, artimo meilė.

 

Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

 

Keliaudami, o ypač vairuodami transporto priemones nesame vieni, sutinkame daug kitų eismo dalyvių ir tampame dalyviais savitos bendrystės, kuri reikalauja savitvardos, protingumo, mandagumo, paslaugumo ir, žinoma, gero taisyklių pažinimo ir jų laikymosi“, – susirinkusiems dėstė klebonas A. Stanevičius.

 

Buvo dovanų

 

Beje, tądien visi tikintieji ne tik gavo kunigo palaiminimą, bet ir simbolinę dovaną – šv. Kristoforo pakabuką.

„Kelyje praktikuojamas dvasingumas įprasmina šį mūsų gyvenimo tarpsnį, suartina mūsų gyvenimo patirtį.

Tebūnie mūsų kelionės saugios ir palaimingos, kad visada būdami vieningi su Dievu ir jo padedami, dorai ir kilniai elgtumėmės kelyje, o keliavimas neštų tą gėrį, kurio visi mes siekiame.

Todėl laiminu automobilius, laiminu juos vairuojančius, įteikiu simbolinę dovaną – šv. Kristoforo pakabuką. Tegul būna laimingos jūsų kelionės“, – linkėjo klebonas.

 

Dviguba šventė

 

Katechetė Genė Sereikienė pastebėjo, kad šiandien bažnyčioje dviguba šventė, mat čia lankėsi ne tik vairuotojai, bet ir būrys vaikų.

„Gražus sutapimas. Šv. Jurgio kankinio bažnyčioje šiandieną meldėmės už katechezės vaikus, taip pat už vairuotojus, o po Šv. Mišių klebonas Artūras Stanevičius pašventino atvykusių į bažnyčią mašinas.

Tėvai, atvežę vaikus į pirmąsias 2022–2023 naujos katechezės vaikų grupės Šv. Mišias, namo grįžo su pašventintomis mašinomis.

Pirmoji Komunija pavasarį. Kai kuriems vaikams įžengimas į bažnyčią šiandieną buvo nauja patirtis“, – dėstė G. Sereikienė.

 

Jaučiasi saugiau

 

Aikštėje išsirikiavusių automobilių savininkai atskleidė, kad palaimintame automobilyje jie jaučiasi kur kas saugiau.

„Šiandien Keliaujančiųjų diena, ta proga visada šventinami automobiliai, kad keliuose mes būtume dėmesingi ne tik sau, bet ir kitiems eismo dalyviams.

Jeigu žmogus tiki, tuomet transporto priemonę pašventinti yra gerai, kažkaip saugiau jaučiuosi“, – kalbėjo kėdainietis Remigijus Lapinskas.

Dar kiti kėdainiečiai sakė, jog kunigo palaiminimas suteikia jiems ramybės vairuojant, todėl ir prie vairo jie būna ramesni.

 

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Informacija iš „Rinkos aikštė“ naujienų portalo