į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Motinos maldoje
2022-07-17 16 eilinis sekmadienis Bažnyčioje

„Mes jį skelbiame,

 įspėdami kiekvieną žmogų

ir pamokydami kiekvieną žmogų

 su visokeriopa išmintimi,

 kad kiekvieną žmogų padarytume

tobulą Kristuje.“

(Kol 1.28)

 

Sekmadienio ryto maldai susirinkusios Motinos maldoje judėjimo mamos ypatingai meldėsi už vaikus priėmusius pirmąją Komuniją. Vaikams 12 val. Šv. Mišiose, minint Švenčiausiąją Mergelę Mariją Škaplierinę ir pavedant jos užtarimui, Kėdainių Šv. Jurgio kankinio bažnyčioje bus uždedami Škaplieriai ir Rožynai.

 

 

Parapijos klebonas homilijos metu kvietė visus melsti, kad Mergelė Marija mokytų mus pasirinkti geriausiąją dalį, kuri niekada nebus iš mūsų atimta.

 

 

Mamos po savo įprastai kas sekmadienį kalbamų maldų už savo vaikus, Šventojo Rašto apmąstymų ir giedamų šlovinimo giesmių, dalinosi apie Rožyno maldą su atėjusiu į Šventąsias Mišias jaunimu. Jaunimas buvo kviečiamas pasigaminti simbolinę apyrankę su rože sau,- padovanoti ją savo mamoms, močiutėms, sesėms, kaip priminimą apie Rožyno maldos svarbą. Prieš trejus metus Rožyno maldos kalbėjimas mamoms buvo viena iš sąlygų, įsiliejant į pasaulinį Motinų maldoje judėjimą.

Žodis rožinis kilęs iš lotynų kalbos žodžio rosarium, kuris reiškia „rožių darželis“, „rožynas“. Šis vedinys paaiškina šios maldos Marijai kilmę. Tryliktajame amžiuje didikai paprastai apvainikuodavo savo mylimąsias rožių vainikais. Tuo metu buvo populiarus kurtuazinis reikalavimas, kad riteriai prisiektų ištikimybę Švenčiausiajai Mergelei Marijai. Iš čia – paprotys „vainikuoti“ Švenčiausiąją Motiną, uždedant rožių vainiką ant jos atvaizdo arba dovanojant dvasinį „rožių vainiką“.

Būtent tuo laikotarpiu Domingas de Guzmanas, tapęs žinomas šventojo Dominyko vardu, atvyko į Pietų Prancūziją sakyti pamokslų sektantams albigiečiams. Pasirodžiusi Mergelė Marija išmokė jį kalbėti visą rožyną ir paragino mokyti kitus, kad apsisaugotų nuo erezijos bei nuodėmės.

Apie didžiulę rožyno galią netrukus sužinojo visas krikščioniškasis pasaulis. Šventasis Tomas Akvinietis sakė pamokslus apie rožyno maldą, jam didžiai pasišventę buvo šventieji Pranciškus Salezas ir Jonas Vianėjus. Šventasis Liudvikas Marija Grinjonas Monforietis rašė: „Rožynas yra galingiausias ginklas, paliečiantis Širdį mūsų Atpirkėjo Jėzaus, kuris myli savo Motiną“. Vėlesniaisiais laikais palaimintasis tėvas Pijus dažnai kalbėjo apie rožyno maldos veiksmingumą, jis sakė: „Rožynas yra mano ginklas“.

Amžiams bėgant daugybė žmonių kalbėjo ir kalba rožyną – iš pradžių penkiolikos, dabar jau dvidešimties paslapčių apmąstymais jie kreipiasi į motiniškąją Marijos širdį, šaukiasi jos pagalbos ir meldžia sveikatos. O Marija visada vykdo šventajam Dominykui duotus rožyno pažadus, teikdama ypatingas malones, globą ir kitokią palaimą visiems, kas jai tarnauja su pasitikėjimu kalbėdamas rožyną.

 

IŠ MALDŲ KNYGOS RACCOLTA NAUJOJI MALDA

 

Brangioji Motina, vainikuoju tave savo apmąstymų apie tavo šventą gyvenimą vainiku: balta rožė – tavo tyrumo, geltona rožė – tavo džiaugsmo, purpurinė rožė – tavo karaliavimo, žydra rožė – tavo sielvarto, raudona rožė – tavo kančios atminimui. Šiuo ypatingu „rožynu“ skatink mane gerbti gyvąjį tavo atminimą, sekti tavo pavyzdžiu ir tavo dvasia, kad mano, kaip ir tavo, gyvenime viešpatautų dorybė ir džiaugsmo pilnatvė. Amen.

 

Kėdainių Šv. Jurgio kankinio parapijos informacija

Nuotraukos Aurimo Budrio