į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Parapijos jaunimas
2021-02-28 Antrasis gavėnios sekmadienis

Iš debesies nuskambėjo balsas:

„Šitas yra mano mylimasis Sūnus. Klausykite Jo!“

Mk 9,7

 

Nuotrauka Genovaitės Matusevičienės

 

 

Prieš 12 valandos Šv. Mišias, kaip ir kasmet gavėnios metu, Kėdainių Šv. kankinio Jurgio bažnyčioje einamas Kryžiaus kelias. Šiais metais jis buvo apmąstomas susirinkusiems pasiliekant savo vietose. Kryžiaus kelio mąstymus skaitė Petras Budrikas, giesmes giedojo Bažnyčios Didysis choras vadovaujamas Aušros Giedrienės.

 

Kryžiaus kelią sudaro Įžanga, 14 stočių ir Pabaiga.

Kryžiaus kelio stotys:

1.Viešpats Jėzus nuteisiamas mirti.
2. Viešpats Jėzus paima nešti kryžių.
3. Viešpats Jėzus parpuola po kryžiumi.
4. Viešpats Jėzus susitinka savo Motiną.
5. Simonas Kirėnietis padeda Viešpačiui Jėzui nešti kryžių.
6. Veronika nušluosto Viešpačiui Jėzui veidą.
7. Viešpats Jėzus parpuola antrą kartą.
8. Viešpats Jėzus ramina verkiančias moteris.
9. Viešpats Jėzus parpuola trečią kartą.
10. Viešpačiui Jėzui nuplėšia drabužius.
11. Viešpatį Jėzų kala prie kryžiaus.
12. Viešpats Jėzus miršta ant kryžiaus.
13. Viešpatį Jėzų nuima nuo kryžiaus.
14. Viešpatį Jėzų laidoja.

 

 

Visų pirma skelbiama stotis. Po to skamba aklamacija – „Garbiname Tave, Viešpatie Jėzau Kristau, ir šloviname Tave“, ir atliepimas – „Kad šventuoju kryžiumi atpirkai pasaulį“. Po to skamba pamąstymas „Pasigailėk mūsų, Viešpatie“ – tai seno graikiško meldimo „Kyrie eleison“ kreipinys. Tik Lietuvoje ir Lenkijoje skamba speciali Kryžiaus kelio giesmė, kuriai pradžią davė bernardinas Jokūbas Wujekas XVI amžiuje, o melodiją pateikė kun. M. Mioduševskis 1838 metais. Ši giesmė jau randama Saliamono Slavočinskio 1646 metais išleistame pirmajame katalikiškų giesmių rinkinyje, o visame pasaulyje giedamas himnas „Stabat Mater“ – „Stovi motina“. Baigiant Kryžiaus kelius giedama „Kurs už mus kaltus kentėjai“ – iš lenkų kalbos versta giesmė, kurios autorius Vladislovas iš Gelniovo.

Mūsų laikais tikintieji gali gauti visuotinius atlaidus už Kryžiaus kelio ėjimą, išpildę įprastines atlaidams gauti reikalingas sąlygas. 

 

Nuotrauka Genovaitės Matusevičienės

 

Antrąjį gavėnios sekmadienį parapijos klebonas aukodamas Šventąsias Mišias meldė, kad Viešpats perkeistų mūsų širdis, kad pasaulio tamsybėse spindėtų Nukryžiuotojo Jėzaus šviesa. Meldė Bažnyčiai klusnumo Evangelijos žodžiui ir džiaugsmo gyvenant kiekvienu žodžiu išeinančiu iš Dievo lūpų. Šventojo Rašto skaitinius Šventosiose Mišiose skaitė Marijos legiono vadovė Genė Sereikienė.

Klebonas meldė už vaikus, kad šeimose ir ugdymo įstaigose galėtų nekliudomai augti metais, išmintimi ir malone Dievo ir žmonių akyse. Meldė Dievą Tėvą, kad Jis padovanojęs savo mylimąjį Sūnų pripildytų mus Šventosios Dvasios galybės, kad sugebėtume taip tvarkyti pasaulį, kad jame būtų gera gyventi.

Kaip atliepą į išsakytus gavėnios maldavimus, mūsų parapijos Sutvirtinimo sakramentui besiruošiantis jaunimas, kartu su parapijos katechete Genovaite Matusevičiene, atnešė savo geruosius darbus padarytus žiemą kentėjusiems paukšteliams.

 

 

Video pristatymą parengė Mindaugas Matusevičius

Kėdainių šv. kankinio Jurgio parapijos informacija